Kajsaasp's Blog

Just another WordPress.com site

Svårt att hålla vikten med samma vanor. Om smygande viktuppgång i dagens GP

with one comment

Denna veckan handlar läsarfrågan i GöteborgsPosten om åldersförändringar och ämnesomsättning. Det är nog många som känner igen sig i att man så sakteliga går upp något kilo om året, trots att man ”lever som vanligt” – ofta börjar det någonstans i 35-40-årsåldern.

Många gånger ändrar vi våra vanor utan att tänka på det. Man blir liiite mer bekväm, tar bilen istället för att gå eller cykla, har inte samma aktiva vardag, barnen börjar allt mer klara sig själva, man kanske tillbringar lite mer tid i soffan? Det finns ofta många små förändringar som man inte är medveten om.

Om vi äter mer energi än vi behöver går vi upp i vikt. Det behövs bara lite extra varje dag för att på sikt ge en viktökning. På motsvarande sätt går det toppenbra att på sikt minska sin vikt. Den lilla kakan eller enstaka chokladbiten kan faktiskt spela roll. Man behöver inte göra några radikala eller extrema förändringar för att bryta trenden, men det är bra att ta tag i problemet medan det fortfarande är ganska litet.

Öka förbränningen genom att stå eller gå lite mer på jobbet, lägga till lite promenader och cykelturer, och gärna även lite mer ”riktig” träning.

Styrketräning och konditionsträning, för att bygga upp muskelmassan, förbättra flåset och öka förbränningen, plus en översyn av matvanorna, är mitt recept – kombinerat med en långsiktig målsättning.

20120925-145046.jpg

Written by kajsaasp

september 25, 2012 den 1:02 e m

Publicerat i Uncategorized

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] spalten till vänster svarar Management by movements dietist Kajsa Asp Jonson på läsarfrågor. Läs mer om veckans fråga – och svar – här. Detta inlägg är publicerat i Händelser och taggat effektivitet, framgång, motivation, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: